Witaj
OCTAVIA II 2.0 TDI opony 195/65/15 pasują ?
Zwiń
X
-
OCTAVIA II 2.0 TDI opony 195/65/15 pasują ?
Witam!
W tym roku kupilem kochana OCTAVIA II 2.0 TDI 140KM. Jest to wersja Elegance wiec seryjnie mam alusy 205/55/16. Chce kupic zimówki razem ze stalowymi felgami na opony.com w rozmiarze 195/65/15, 6,00JX15. Bylem tez z ciekawosci u oponiarza/wulkanizatora aby przedstawił mi swoja oferte, jednak powiedzial ze z doswiadczenia wie ze 195/65/15 nie wejda za cholere przy tym silniku bo felga jest za mala i bedzie obcierac o zacisk hamulca. Podobno zacisk hamulca jest wiekszy w tej wersji. Wydaje mi sie ze gosc jest w bledzie, szukalem w roznych zrodlach informacji aby potwierdzic jego teorie ale bezskutecznie. Sprawa jest dosc istotna bo przy komplecie kol mozna zaoszczedzic kilka ladnych stowek.
Wiec czy felgi 15" beda pasowac w mojej Skodzinie? :szeroki_usmiech
-
-
Zamieszczone przez poizonWitam!
W tym roku kupilem kochana OCTAVIA II 2.0 TDI 140KM. Jest to wersja Elegance wiec seryjnie mam alusy 205/55/16. Chce kupic zimówki razem ze stalowymi felgami na opony.com w rozmiarze 195/65/15, 6,00JX15. Bylem tez z ciekawosci u oponiarza/wulkanizatora aby przedstawił mi swoja oferte, jednak powiedzial ze z doswiadczenia wie ze 195/65/15 nie wejda za cholere przy tym silniku bo felga jest za mala i bedzie obcierac o zacisk hamulca. Podobno zacisk hamulca jest wiekszy w tej wersji. Wydaje mi sie ze gosc jest w bledzie, szukalem w roznych zrodlach informacji aby potwierdzic jego teorie ale bezskutecznie. Sprawa jest dosc istotna bo przy komplecie kol mozna zaoszczedzic kilka ladnych stowek.
Wiec czy felgi 15" beda pasowac w mojej Skodzinie? :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez poizonale powiedzial ze to bardzo ogolna tabela jest
Po prostu chce Cię naciągnąć na te kilka stów różnicy pomiędzy 15" a 16".
Oczywiście,że 15" pasują-sam na takich śmigam i to bez problemuNajtFukinPatrol North-West
UNIDEN 510 XL + ML145
BYŁ ASZ
PÓŹNIEJ BYŁ BKD
BYŁA TEŻ CEGA
A TERAZ JEST SUPERB CBBB
MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez poizonBardziej oplaca kupic sie 15" ze stalowkami, niz na 16" alu zakladac zimowki.
Dunlop 195/65/15 + stalowki + zalozenie = 1500pln
Dunlopy 205/55/16 1300pln + 100 za zalozenie zima + 100 zalozenie wiosna = 1500pln
a tak mam 2 komplety kol i nie musze stac w kolejkach u wylkanizatora.Powered by Rogalotti + DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Kapuhyale wulkanizator i tak Ci powie, ze trzeba co sezon sprawdzać wyważenieNajtFukinPatrol North-West
UNIDEN 510 XL + ML145
BYŁ ASZ
PÓŹNIEJ BYŁ BKD
BYŁA TEŻ CEGA
A TERAZ JEST SUPERB CBBB
MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KapuhyEkonomia, ale wulkanizator i tak Ci powie, ze trzeba co sezon sprawdzać wyważenie ...
Czyli jednak jak komuś nie przeszkadza niewyważone koło o 5-8 gram to nie ma problemu. Tylko przekładać.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBKapuhy napisał/a:
Ekonomia, ale wulkanizator i tak Ci powie, ze trzeba co sezon sprawdzać wyważenie ...
Dzisiaj wymieniałem koła letnie 205/55R16 alu na zimowe 195/65R15 na metalowych felgach. Po wyważeniu kół okazało się że na każdym trzeba zmienić przynajmniej jeden odważnik.
Czyli jednak jak komuś nie przeszkadza niewyważone koło o 5-8 gram to nie ma problemu. Tylko przekładać.
Komentarz
-
-
Pojeździsz trzy dni i znowu nie będą idealnie wyważone :lol: Z moich doświadczeń wynika, że niewyważenie rzędu 5 gram to może nawet od maszyny zależeć... Wyważysz, zawieziesz kółka do innego zakładu i znowu można wyważać :szeroki_usmiechOctavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
Komentarz